Izvještaj Bibliobusne službe za travanj 2024.

Bibliobusna služba Virovitičko-podravske županije i dalje odlučno radi na poboljšanju svojih usluga i ispunjavanju zahtjeva svojih korisnika kroz širok spektar aktivnosti.

U sklopu kampanje „Čitaj mi“ koja se provodi diljem Hrvatske tijekom ožujka održane su radionice na području Virovitičko-podravske županije kako bi se obilježio Dana hrvatske knjige koji se slavi 22. travnja.

Radionica pod nazivom Književna potraga održala se 23. i 24. travnja u tri škole. U Književnoj potrazi sudjelovali su učenici četvrtog razreda iz područne škole Bušetina (Osnovna škola Augusta Cesarca Špišić Bukovica), učenici trećeg i četvrtog razreda iz područne škole Sedlarica te učenici trećeg i četvrtog razreda područne škole Grabrovnica (Osnovna škola Petra Preradović Pitomača). Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe i krenuli u avanturu rješavanja zagonetki na različitim stanicama. Svaka stanica predstavljala je novo poglavlje u njihovoj književnoj potrazi, a odgovori na zagonetke skrivali su se među stranicama knjiga. Ono što je posebno zanimljivo jest da su knjige koje su koristili u potrazi bile dio njihovog lektirnog štiva, napisane od strane hrvatskih autora, kako bi se potaknula njihova radoznalost i interes za čitanjem.

U sklopu obilježavanja Noći knjige 2024., 24. i 25. travnja organizirali smo dane otvorenih vrata pod nazivom “Knjige na kotačima mijenjaju zajednicu” za učenike nižih razreda Osnovne škole Augusta Cesarca Špišić Bukovica i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje. Na radionici u četvrtak, 24. travnja sudjelovali su učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole August Cesarec Špišić Bukovica. Tom prilikom, učenici su se upoznali s uslugama Bibliobusne službe, slušali su slikovnicu “Uljuđeni vuk” autorice Becky Bloom i crtali likove iz slikovnice. Petak, 25. travanj bio je rezerviran za učenike nižih razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje. Učenici prvog i drugog razreda crtali su svoje omiljene književne likove, dok su učenici trećeg i četvrtog razreda pisali pismo autoru svoje omiljene knjige.

Bibliobusna služba trenutno broji 831 člana, a taj broj kontinuirano raste iz mjeseca u mjesec. Tijekom travnja posuđene su 222 knjige. Osim toga povećali smo fond Službe lektirnim naslovima. Važno je napomenuti da je Bibliobusna služba proširila svoje djelovanje na Dom za starije osobe Baturina, što rezultira sadašnjih 41 stajalištem plus dostavu knjiga u Dom za starije osobe Rengel  Milanovac i u Dom za starije osobe Baturina Virovitica. Sudjelovali smo i u Virtualnoj paradi Bibliobusa, gdje se okupilo 160 Bibliobusnih služba diljem cijelog svijeta.

U narednim mjesecima planira se nastavak provođenje različitih radionica, pričaonica i nabava novih naslova kako bi se unaprijedile usluge Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije i zadovoljstvo korisnika.

Elena Vampovac